Op een binnenterrein tussen de huizen in de wijk Selwerd staat een bijzondere kas: de Volkshortus. Bedacht door kunstenaars en beheerd door vrijwilligers uit de wijk. Wijkbewoners kiezen de diversiteit aan planten in de kas, die de meer dan 80 nationaliteiten uit de wijk vertegenwoordigen. De wijkvrijwilligers spelen een onmisbare rol. "Zonder de wijkbewoners kan het niet", zeggen de betrokken partijen eensgezind. Prachtig, zo’n kas, maar wat brengt het de mensen in een wijk?

"Vanwege de wijkvernieuwing en de overlast die dit veroorzaakt voor bewoners, zijn we gezamenlijk na gaan denken over kunst in Selwerd. Daarom zijn we in 2022 gestart met een kunstcommissie", vertelt Nicoline Wijnja, projectleider kunst in de openbare ruimte bij Kunstpunt Groningen, over het ontstaan. "In de commissie zaten ook bewoners Mariët IJsseldijk en Jeannette Bodha. Met elkaar hebben we de kunstopdracht bedacht. We waren er snel uit: we wilden geen beeld op een sokkel, maar iets wat bewoners bij elkaar brengt. Met een tijdelijk karakter vanwege alle beweging in de wijk en met de mogelijkheid tot ontmoeting vanwege de vele nationaliteiten."

De keuze viel op kunstenaars Saskia Janssen en George Korsmit met de Volkshortus. "Zij zijn heel goed in het begeleiden van zo’n sociaal proces en het leggen van het contact met bewoners. Bovendien kenden Mariët en Jeannette wijkbewoners die affiniteit hadden met planten en groen."

Anders dan anders

"De keuze voor de Volkshortus was echt een gezamenlijke beslissing", zegt Jeannette Bodha, vrijwilligerscoördinator bij de Volkshortus. "De kunstenaars hebben eerst in de wijk rondgelopen en goed naar de bewoners geluisterd. Het moest een kas voor en door de buurt worden. Anders dan anders. De geometrische vormen van de stellingen in de kas zijn geïnspireerd op werk van gevelkunstenaar Siep van den Berg. Zijn kunstwerken zie je terug op gevels in Selwerd. Dat vind ik bijzonder. Zelf heb ik ook iets met kunst en met planten. Ik ken veel mensen in de wijk en ik wist dat wijkbewoners hier ook wat mee hebben."

Kunstenaars Saskia Janssen en George Korsmit. Foto: Kunstpunt Groningen

De keuze voor het kunstwerk was snel gemaakt, een locatie vinden was lastiger. Nicoline vertelt: "Uiteindelijk hoorden we via buurtregisseur Daan Kingma van wijkvernieuwingsprogramma Sunny Selwerd dat woningcorporatie Nijestee iets wilde met de lege binnenterreinen."

"Dat klopt", zegt Anda de Blécourt, wijkcoördinator bij Nijestee. "Door de grootschalige sloop en nieuwbouw in het kader van de wijkvernieuwing, zitten bewoners jarenlang in de bouwoverlast. Dat heeft een enorme impact. Ter compensatie wilden we de buurt vanuit Nijestee iets fijns bieden op één van de binnenterreinen waar we gaan slopen. De buurtregisseur wist van de zoektocht naar een locatie voor de Volkshortus. Toen ging het snel."

Macramé voor mantelzorgers. Foto: Henk Veenstra

In het voorjaar van 2023 werd de kas geplaatst op het lege binnenterrein tussen de Elzenlaan en de Hazelaarstraat, vlakbij het huidige terrein. "Tijdens de opening keek ik naar al die potten met planten en dacht: als we geen water geven, dan wordt het niks", zegt Jeannette Bodha. "Daarom heb ik vrijwilligers gezocht om te helpen. Inmiddels is er een groep van zo’n 15 mensen die water geven, want het is sindsdien alleen maar gegroeid."

Extra moestuinbakken

"Meteen dat eerste jaar kwam er veel enthousiasme op gang", bevestigt Anda. "Het aantal deelnemers groeide zo snel dat de kunstenaars in samenwerking met de vrijwilligers, buiten de kas, extra moestuinbakken hebben geregeld. Dat vonden we goed omdat het een tijdelijke plek is, waar we gaan slopen. Daardoor kon het organisch groeien en is er ruimte om te experimenteren. Een deel van de vrijwilligers bestaat uit direct omwonenden. Zij houden de boel in de gaten, want zo’n kas is natuurlijk kwetsbaar. Dat werkt heel goed." Jeannette vult aan: "Er is nog nooit iets vernield. Ja, één keer iets kleins, per ongeluk. Ook met oud en nieuw gaat het goed. Dan wordt er in de buurt van de kas geen vuurwerk afgestoken."

Na twee jaar is de kas verplaatst naar het huidige binnenterrein tussen de Gelderse Roosstraat en de Hazelaarstraat. Daar was op 15 maart van dit jaar de seizoensopening. "Dat was ook dit derde jaar weer geweldig", zegt Jeannette. "Ik had allerlei organisaties uitgenodigd en er waren lekkere hapjes, gemaakt door een Syrische wijkbewoonster. Ieder jaar komen er meer mensen. We organiseren veel gratis activiteiten en cursussen. Er is ook een taalclub van een Pakistaanse bewoonster om Nederlands te oefenen. Verder nodig ik allerlei groepen uit om de kas te gebruiken, zoals stichting Humanitas voor een macramé-activiteit voor mantelzorgers."

Jeannette Bodha (links) en Lida Wolt. Foto: Henk Veenstra

Sneeuwbaleffect

Ook Tanja Vonck, Sociaal Gebiedsontwikkelaar Selwerd bij de gemeente Groningen, is erg enthousiast: "De Volkshortus leeft. Steeds meer mensen vanuit de hele wijk weten de hortus te vinden. Het is echt een sneeuwbaleffect geweest; het begon met de direct omwonenden en nu komen er mensen uit de hele wijk."

Wijkvernieuwing maakt het volgens Tanja mogelijk om een project zoals de Volkshortus aan te jagen en het echt samen met bewoners aan te pakken. "Als organisaties financieren we het project gezamenlijk. Dit is echt Wijkvernieuwing op z’n Gronings: een integrale aanpak van fysiek en sociaal én vanaf het begin echt samen met de bewoners. Wat willen bewoners zélf doen? Dat faciliteren we. Zo krijgen bewoners eigenaarschap over de plek. Dat werkt hier heel mooi", vindt Tanja.

"Het is daarbij belangrijk om als organisaties goed aangehaakt te blijven, financieel en organisatorisch. En bovenal heb je vrijwilligers nodig die het trekken en allerlei activiteiten organiseren. Dat is een hele belangrijke succesfactor. Zonder vrijwilligers kan het niet. Als gemeente kunnen we hiervan leren dat we minder vóór de bewoners mogen denken, maar ze meer zélf mogen laten bedenken en dat we erop kunnen vertrouwen dat het goedkomt."

Nicoline vult aan: "Door de wijkvernieuwing bestonden de sociale en fysieke structuren al, met afgevaardigden van de verschillende partijen. En er was geld. De buurtregisseur is onmisbaar geweest, want hij stond dicht bij de bewoners en koppelde alles elkaar. Ik gun iedere wijk een buurtregisseur."

Het oogstfeest. Foto: Siese Veenstra

Pareltje

"We hebben in goede samenwerking iets moois gemaakt. Vanuit Kunstpunt organiseren we af en toe een etentje met de vrijwilligers en zorgen we bijvoorbeeld dat de politiek bekend is met het project. Vanuit educatie organiseren we activiteiten voor scholen in de omgeving en, samen met Jeannette, de seizoensopening en het oogstfeest. Alles met het doel: de Volkshortus levend houden", vertelt Nicoline. "Zo’n sociaal project was voor ons ook iets nieuws. Kunstenaars kijken nét even anders naar de wereld, dat kan van maatschappelijke meerwaarde zijn. Dat is hier goed gelukt. Wat een loze groene ruimte was, is geactiveerd tot een levendige omgeving. De Volkshortus is een pareltje."

Enorm verbindend

"De Volkshortus is echt van de bewoners, omdat ze veel vrijheid hebben om het zelf in te vullen", dat vindt Anda prachtig, "maar het allermooiste vind ik het diverse publiek vanuit alle hoeken van de samenleving. Dat je dát met de Volkshortus bij elkaar krijgt, vind ik heel bijzonder. Het werkt enorm verbindend."

Jeannette bevestigt dit: "De kas heeft een grote positieve sociale impact op het leven van wijkbewoners en haalt veel mensen uit hun isolement. Regelmatig komen mensen gestrest binnen, maar na een tijdje zie je de stress wegzakken. Werken met planten geeft veel ontspanning. Het is een succes omdat bezoekers vrij zijn om te doen wat ze willen. Je mag in stilte bezig zijn met je plantje, maar als je contact wilt, mag dat ook. Je hebt alle vrijheid. Mensen kunnen hier in harmonie samenzijn."

Educatie in de kas. Foto's: Wouter Brem voor Kunstpunt Groningen

Er komt een heel diverse groep bezoekers naar de hortus. "Van studenten en gepensioneerden, tot echte Grunnegers en nieuwkomers. Dat weerspiegelt de wijk met haar vele nationaliteiten en je ziet het ook terug in de verscheidenheid aan planten", zegt Jeannette. "Door de planten komen ze met elkaar aan de praat en het biedt zelfs een voedingsbodem voor vriendschappen. Ik heb hier ook nieuwe vrienden gemaakt. Het is echt een kas voor en door de buurt. De buurt koestert de kas."

In sommige Groningse wijken gaat het niet goed. Bewoners hebben moeite om rond te komen, leven in een onveilige buurt, wonen in slechtere huizen, komen niet goed mee op school of het lukt ze niet om aan werk te komen. Dat vinden we onacceptabel. Daarom zetten we alles op alles om dit te verbeteren.