Kijk in de Wijk heet de serie die we in 2021 maakten in Selwerd, een van de na-oorlogse uitbreidingswijken in Groningen-Noord. Waar de naastgelegen wijken Vinkhuizen en Paddepoel eerder al een flinke vernieuwingsingreep hadden gehad, ging de wijkvernieuwing in Selwerd in 2018 van start.

Een flinke ingreep, omdat naast veel renovatie, sloop- en nieuwbouw, ook nog eens een warmtenet wordt aangelegd. Dat warmtenet voorziet de wijk van duurzame energie, Selwerd kan zo stapje voor stapje van het aardgas af. Maar daarvoor moet er flink gegraven worden en liggen de straten in Selwerd langdurig overhoop. Dat geeft veel overlast voor de bewoners, maar het biedt ook kansen. Kansen, om de woonomgeving samen mooier, gezonder, groener en veiliger in te richten.

In deze serie spreken we bewoners, leerkrachten, projectleiders en alle anderen die aan een mooier Selwerd werken. Vorig jaar vertoonde OOG TV een korte versie van deze serie.

Productie: Maslow
Opdrachtgever: Gemeente Groningen

Aflevering 1

Wijkvernieuwing op z'n Gronings

Aflevering 2

Aanleg warmtenet

Aflevering 3

De energietransitie

Aflevering 4

Gezond en gelukkig

Aflevering 5

Groene en veilige buurt

Aflevering 6

Hoe doen zo veel mogelijk bewoners mee?

In sommige Groningse wijken gaat het niet goed. Bewoners hebben moeite om rond te komen, leven in een onveilige buurt, wonen in slechtere huizen, komen niet goed mee op school of het lukt ze niet om aan werk te komen. Dat vinden we onacceptabel. Daarom zetten we alles op alles om dit te verbeteren.