Van moet naar moed
Kansrijk Oosterparkwijk
In 2019 startte Marloes de Bie van de gemeente Groningen in Beijum en Lewenborg Kansrijk Oost. Gefinancierd met wijkvernieuwings-, armoede- en Nationaal Programma Groningen-gelden. Kansrijk Oost bleek een succes en groeide in vier jaar tijd uit tot Kansrijk Groningen. Een aanpak voor inwoners met een minimum inkomen die meerdere problemen tegelijk hebben. Denk aan geldproblemen, slechte huizen, maar ook moeite met het vinden van werk of met het opvoeden van kinderen. Vaak hebben ze daardoor veel stress.
Kansrijk Groningen pakt de problemen samen met de deelnemers aan. Ze krijgen de regie over hun eigen leven terug, volgen een opleiding, doen vrijwilligerswerk, betaald werk of worden zzp'er.
Oosterparkwijk
Sinds september 2023 draait Kansrijk Groningen ook in de Oosterparkwijk. Projectleider Ester Koens en wijkbewoonster en projectteamlid Bina Likumahua zijn vanaf dat moment actief binnen het project. Beiden zijn ook buddy.
Regie
"Kansrijk Groningen is in andere delen van de stad een succes. Het werkt, daarom zijn we ook hier in de Oosterparkwijk begonnen", begint Ester. "Mensen die bij ons aankloppen, worden vaak geleefd door instanties, ze hebben stress. Wij helpen ze om de regie op hun leven terug te pakken. Met hulp van buddy’s, professionals die ook hun eigen ervaringen met armoede inzetten. We pakken eerst de problemen aan die de meeste stress veroorzaken. Onze belangrijkste vraag daarbij is: 'Wat wil jij?' Want jij bepaalt welke keuzes je maakt, wij beslissen niet voor jou, dat doe jijzelf. Onze missie is niet voor niets van 'moet naar moed'."
Geïnspireerd
Ester vertelt dat ze nog vaak terugdenkt aan een verhaal dat ze hoorde over een jongen in een andere stadswijk. Dat inspireerde haar ook om buddy te worden. "Een aantal jaren geleden begeleidden mijn collega’s een jongen. Hij deed de hele dag niks. Beetje op de bank hangen en veel blowen. Hij bleek schulden te hebben. Tweeduizend euro, maar ook tweeduizend euro spaargeld. 'Nou, dan kun je mooi die tweeduizend euro schuld aflossen met je spaargeld' is dan vaak een eerste reactie. Kansrijk Groningen werkt niet zo. Wij vertellen niet wat je moet doen, maar laten iemand zoveel mogelijk op zijn/haar eigen manier uit de problemen komen. Hij wilde een scooter kopen. Dan kon hij aan de slag als koerier. Dat heeft Kansrijk hem laten doen, ondanks wat protesten van een aantal kanten. Maar diezelfde dag had hij dat baantje als koerier. Hij werkte zich beetje bij beetje omhoog, ging weer naar school en haalde zijn MBO-diploma. Inmiddels heeft hij een baan bij KPN. De schulden zijn weg en het gaat heel goed met hem. Hij nam de regie en met wat hulp van ons ziet zijn leven er nu heel mooi uit. Die ondersteuning, dat wilde ik ook doen."
Opbloeien
Bina is een bekend gezicht in de Oosterparkwijk. Ze wil mensen ondersteunen die dat hard nodig hebben. Bina begeleidt momenteel een mevrouw die ze ziet opbloeien. "Het gaat vaak om kwetsbare mensen die gemakkelijk beïnvloedbaar zijn", zegt Bina. "Vaak zie je meerdere problemen. Schulden, geen betaald werk, weinig opleiding, stress. Er is schaamte, ze praten liever niet over hun problemen, sluiten zich af, waardoor de problemen alleen maar groter worden. Ik luister en speel in op dingen die ze leuk vinden. Vertel over wat ikzelf heb meegemaakt en wie ik nu ben. Ik kan me goed inleven in iemand die problemen heeft. Dat werkt. Zoals bij de mevrouw die ik steun. Ze is weer blij en krijgt zelfvertrouwen. Dat is zó mooi om te zien."
Korte lijnen
"Wat meewerkt in een succesvolle begeleiding, zijn de korte lijnen waar we gebruik van maken. Instanties zoals de Groninger Kredietbank en Werk en Inkomen zijn redelijk snel door ons te bereiken om afspraken mee te maken. Dat is fijn. Zo duren trajecten niet onnodig lang", besluit Bina.
Buddy Academie
Kansrijk Groningen begeleidt cliënten gedurende één jaar en geeft daarna nog een half jaar nazorg. De buddy’s en de deelnemers zijn de spil in de aanpak. Kansrijk Groningen heeft een eigen Buddy Academie om de buddy’s op te leiden. Ze volgen eerst een basisprogramma van acht trainingen en daarna nog twee verdiepingsprogramma's. Ook krijgen ze intervisie. De Buddy Academie legt een stevige basis om armoede te bestrijden en mensen de regie over hun eigen leven (terug) te geven.
In sommige Groningse wijken gaat het niet goed. Bewoners hebben moeite om rond te komen, leven in een onveilige buurt, wonen in slechtere huizen, komen niet goed mee op school of het lukt ze niet om aan werk te komen. Dat vinden we onacceptabel. Daarom zetten we alles op alles om dit te verbeteren.