Ze ontmoetten elkaar op het korfbalveld. Hij was die kakker uit Stad, zij dat wichtje uit Ten Post. Nu zijn ze al meer dan 55 jaar samen, waarvan ze het grootste deel in de wijk Selwerd in Groningen woonden. Fred en Jannie Pelster vertellen over ‘hun’ wijk van toen en nu.

“We zijn in mei 1970 in Selwerd komen wonen”, vertelt Fred. “Het was in die tijd ook niet makkelijk om een woning te vinden. Ik had geluk dat ik voor woningcorporatie Patrimonium werkte, maar je moest wel aan de norm voldoen.” Op dat moment was het tweede kind voor de familie Pelster op komst en konden ze aanspraak maken op een appartement met twee slaapkamers aan de Esdoornlaan.

Voor Fred was het ideaal. Hij woonde op een paar minuten lopen van zijn werk. “Selwerd was toen ook nog klein. De huizen waren er al wel, maar nog niet zoveel winkels. Er was een supermarkt en een drogist, maar meer niet.” Vanuit hun huis hadden ze een mooi uitzicht over de wijk. Het jonge gezin had veel buren die al oudere kinderen hadden. “Maar het klikte heel goed”, vertelt Jannie. Met het derde kind op komst, kon de familie verhuizen naar een eengezinswoning aan de Berkenlaan en hoefden ze niet alles meer omhoog te sjouwen naar 3 hoog.

Fred en Jannie Pelster in hun woonkamer

Een ander Selwerd

“We woonden echt met plezier aan de Berkenlaan”, vertelt Jannie. “Iedereen zorgde voor elkaar en lette op elkaar. Je deed de post en de plantjes als iemand op vakantie was.” Het echtpaar zag Selwerd veranderen. “Eind jaren negentig gingen de mensen weg die wat ouder waren dan wij, of van wie de kinderen al de deur uit waren. Daar kregen we jonge mensen en mensen uit andere wijken voor terug. De nieuwe buren waren prima hoor, je groette elkaar, maar meer niet. Er werd niet meer voor elkaars planten gezorgd”, vertelt Jannie. Fred vult aan: “Er was daarvoor meer saamhorigheid. Mensen werden meer op zichzelf.”

Ze hebben nog wel gedacht om ook te vertrekken, mogelijk naar een huis buiten de stad. Maar zelf een woning kopen, lukte helaas niet. “We hadden er geen hekel aan om hier te wonen”, zegt Jannie. Voor Fred was het ook fijn om juist zo dichtbij zijn werk te wonen. “Ik kwam tussen de middag thuis om te eten. En dan hoorde je veel meer verhalen van de kinderen, dan als je pas aan het eind van de dag thuiskomt.”

“Er was daarvoor meer saamhorigheid. Mensen werden meer op zichzelf.

Fred Pelster

Naar de Beukenhorst

Na 45 jaar met plezier op de Berkenlaan te hebben gewoond, deed zich een buitenkansje voor. In het kader van de wijkvernieuwing werd hun woning gerenoveerd. Op dat moment kregen ze ook de kans om in te tekenen voor het nieuwe project de Beukenhorst, een ronde flat met senioren- en zorgwoningen. De Pelsters twijfelden niet en schreven zich in. “We waren nog niet toe aan een seniorenwoning, maar we kregen er wel de leeftijd voor”, vertelt Jannie. Fred laat een brochure zien die ze kregen voordat de bouw begonnen was. “We hebben speciaal deze kant uitgezocht, met veel zon. Ook hebben we gelet op de balkonbeplating. Die loopt golvend, en bij ons huis is het wat lager en kunnen we er mooi overheen kijken. Bij andere woningen kijk je er juist tegenaan”, wijst hij aan.

Geen praatjes meer

Dat Selwerd als probleemwijk wordt bestempeld, voelen de Pelsters ook wel. “Vroeger niet, maar juist de laatste jaren. Zo’n stempel raak je ook niet zomaar kwijt”, vertelt Fred. Volgens Jannie is er wel iets van waar. “Mensen gaan nu anders met elkaar om en het is een zootje rondom sommige huizen.” Ook Fred ziet de verschillen met vroeger. “Overal zie je hoge heggen en schuttingen. Er zijn geen praatjes meer met de buren.”

Fred en Jannie Pelster op hun balkon

Wensen voor de wijk

In 2018 werd onder de vlag Sunny Selwerd gestart met wijkvernieuwing. Het lijkt door al het bouwverkeer soms een rommeltje, maar inmiddels zijn de eerste straten opgeknapt. Er is sloop en nieuwbouw, maar ook renovatie en verduurzaming. De gemeente, de woningcorporaties, WIJ-Selwerd, scholen, ondernemers en instanties starten projecten samen met bewoners. Ook Fred heeft in de beginperiode meegedacht. Hij kwam met het idee om kleine tuintjes aan te leggen rondom bomen in de wijk. Zijn idee voor deze boomspiegels werd beloond met 500 euro. “Het is helaas niet overgenomen. Te weinig mensen in de straat pakten het op. Ik denk dat er te weinig communicatie over was”, verzucht Fred.

Ondanks het mislukken van het boomspiegel-project, denkt Fred nog graag mee over de wijk. “Ik wil graag een wandeling uitwerken voor het buitengebied. Van het Selwerderhof, richting het kanaal en over de Paddepoelsterweg. Daar liepen vroeger de kloosterlingen. We hadden het bijna voor elkaar, maar de borden mochten niet geplaatst worden. Dat is jammer, want het is een stuk stad met een enorme geschiedenis.” Fred hoopt dat de borden alsnog geplaatst mogen worden, net als een belangrijk onderdeel in zijn wandeling: de Paddepoelsterbrug.

Het was een echte stempelwijk, veel huizen leken op elkaar. Dat verandert nu en dat is mooi.

Fred Pelster

Ook Jannie heeft nog een wens voor de wijk. “Ik ben vorig jaar gevallen over een losse tegel. Ik had onder andere gekneusde ribben. Natuurlijk geeft de bouw ook troep, maar veel tegels liggen nog scheef en verzakt. Het zou goed zijn als overal de tegels weer netjes gelegd worden.” Voor het naastgelegen winkelcentrum hoopt ze dat er meer gecontroleerd gaat worden op scooters en brommers in het wandelgebied. Maar het is zeker niet allemaal kommer en kwel. Sunny Selwerd heeft volgens het echtpaar ook voor mooie dingen gezorgd. “Er is nu meer variatie qua bouw in de wijk. Het was een echte stempelwijk, veel huizen leken op elkaar. Dat verandert nu en dat is mooi”, aldus Fred.

Fred en Jannie Pelster wandelend in Selwerd

De Es

Al bijna vier jaar wonen Fred en Jannie nu in de Beukenhorst. “We hebben nooit spijt gehad van de keuze. Mensen vinden het weleens raar dat we naar 10 hoog zijn gegaan, maar we zien zoveel meer dan vroeger.” De coronapandemie was wel een kleine domper voor het echtpaar. “We woonden hier net en je kon niet bij elkaar op bezoek. Maar inmiddels is er een hechte groep bewoners en gaan we ook gezamenlijk koffie drinken in De Es. Daar kan je ook eten tussen de middag. Het saamhorigheidsgevoel dat we vroeger in Selwerd hadden, hebben we hier weer teruggevonden.”

Fred en Jannie zijn niet van plan ooit nog weg te gaan uit Selwerd. Al was het maar omdat ze met Oud en Nieuw nu het mooiste uitzicht van Stad hebben. “Je hebt de winkels hier en je kan met elkaar naar De Es. De trein is vlakbij en de bus stopt hiernaast. Wat wil je nog meer?”

In sommige Groningse wijken gaat het niet goed. Bewoners hebben moeite om rond te komen, leven in een onveilige buurt, wonen in slechtere huizen, komen niet goed mee op school of het lukt ze niet om aan werk te komen. Dat vinden we onacceptabel. Daarom zetten we alles op alles om dit te verbeteren.