Eindelijk is er bij het sportveldje naast het Alfa-college aan de Kluiverboom een vriendelijk vormgegeven jongerenontmoetingsplek (JOP). Een groepje jongeren uit Lewenborg wilde graag deze plek en wijkbewoners snapten dat. Er zijn veel jongeren in de wijk en ze begrepen de behoefte aan een eigen plek om bij elkaar te komen, maar liever ‘niet in hun achtertuin’. Zo gingen er jaren overheen, voordat het op 19 juni 2025 dan eindelijk zover was.

Twan Grommers is acht jaar jongerenwerker bij WIJ Lewenborg en sindsdien bezig om deze plek voor elkaar te krijgen: "Toen ik begon, was er een JOP in de wijk naast een basisschool. Dat ging lang goed, totdat een vrij grote groep er ook overdag ging zitten. Uiteindelijk was de basisschool daar, begrijpelijk, niet blij mee. Met de gemeente heb ik ook toen al kort gezocht naar een andere plek, maar omdat de jongeren bij de ‘oude bieb’ mochten chillen, verdween de noodzaak. In 2022 borrelde het vraagstuk toch weer op."

"We hingen toen met een groep bij de ‘oude bieb’ en in het winkelcentrum”, vertelt Ghinayro Perk (nu 18 jaar). "De politie kwam vaak langs. We zorgden weleens voor geluidsoverlast en sommige ouderen vonden ons intimiderend. Mensen hadden last van ons. Er moest iets gebeuren, daarom overlegde ik met Twan.”

In datzelfde jaar startte Wijkvernieuwing Lewenborg. In oktober 2022 ging Jouke Werkman (projectsecretaris gemeente Groningen en later ook projectleider JOP) er aan de slag. “Via Twan wisten we dat jongeren behoefte hadden aan een eigen plek. Ook vanuit wijkbewoners kwam de vraag om een nieuwe JOP.”

Witte man Twan Grommers in zwart shirt met wit logo WIJ Groningen. Staat op een heuveltje met daarachter de nieuwe hangplek en het sportveldje
Twan Grommers van WIJ Lewenborg

Zoektocht

Een zoektocht naar mogelijke locaties in de wijk volgde, vanaf begin 2023, door afgevaardigden van jongeren (waaronder Ghinayro), politie, gemeente en WIJ Lewenborg. Daaruit kwam een voorkeurslocatie. Twan: “Eerst hebben we een buurtonderzoek gedaan onder de direct omwonenden. Ze stonden niet te juichen, maar ze waren best positief." Ghinayro: “We gingen in duo’s langs de deuren, haalden veel handtekeningen op en hadden vaak leuke gesprekken. Iemand vond het ook een goed idee voor zijn eigen kinderen."

Toch kwam er weerstand uit onverwachte hoek, bleek tijdens de daaropvolgende inloopavonden voor de buurt. “Mensen uit een straat wat verderop verwachtten overlast en waren fel tegen. Best heftig”, aldus Twan. “Ze waren echt boos”, herinnert ook Ghinayro zich nog goed.

Deze bewoners stelden mogelijke andere plekken voor die vervolgens ook zijn onderzocht, met als resultaat opnieuw een mogelijke locatie. “Weer organiseerden we inloopbijeenkomsten met een vergelijkbare reactie van omwonenden”, zegt Jouke. “Dit keer kwamen bewoners juridisch in actie, met bezwaarschriften en Woo-verzoeken (in het kader van de Wet Open Overheid).”

“Eigenlijk ging het steeds hetzelfde”, zegt Ghinayro. “Bewoners vonden het best een goed idee, maar niet in hun eigen buurt.” Jouke beaamt dit: “Niet in mijn achtertuin. Dat was de valkuil van dit project. Iedereen vond dat er iets moest komen voor jongeren, maar als de locatie dichterbij kwam, was er weerstand, verzet en vervolgens suggesties voor een andere locatie.”

Man met lichtgetinte huidskleur en bril zonder montuur in een donker overhemd, met op de achtergrond de nieuwe hangplek en en een voetbalveldje
Ghinayro Perk

Bewoners vonden het best een goed idee, maar niet in hun eigen buurt

Ghinayro PerkInitiatiefnemer JOP

Naar de Kluiverboom

EĂŠn van de protesterende bewoners opperde de (nu gekozen) locatie op het terrein van Alfa-college aan de Kluiverboom. Op een sportveldje en op grotere afstand van woningen. “Dat leek een goed idee waaraan wij niet hadden gedacht, dus toen zijn we naar het Alfa-college gestapt”, aldus Jouke.  

“Via-via kwam de vraag bij mij terecht”, zegt Floor Timmerman (facilitair manager Alfa-college Kluiverboom). “Het was wel een uitdaging, maar ik wilde het toch onderzoeken en gelukkig was de directeur het daarmee eens. Het is tenslotte belangrijk voor de wijk en daarmee ook voor de school. Daarnaast waren er al wat rondhangende jongeren, dus dan konden we het maar beter faciliteren. Mogelijke barrières, zoals verstoring van de lessen overdag, avondstudenten die zich onveilig voelen en rommel, hebben we intern besproken en overlegd met de betrokken partijen en de omliggende scholen. We hebben met elkaar goed gekeken naar veiligheid, verlichting en vormgeving van de JOP.” 

Een witte vrouw en een witte man lachen allebei in de camera en steken hun duimen omhoog. Op de achtergrond een nieuwe hangplek voor jongeren en een grote beachflag van Alfa-college met het woord WELKOM erop.
Floor Timmerman (Alfa-college) en Jouke Werkman (gemeente Groningen)

“Het moest bij de bestaande sportvoorzieningen passen. De JOP is daarom door hetzelfde bedrijf ontworpen”, verklaart Jouke. “Met een dichte achterkant, een open voorkant en afsluitbaar bij eventuele overlast.”

“Wij jongeren wilden eerst iets groters, met een zeecontainer, maar wij snappen ook dat het goed moet passen op de locatie”, zegt Ghinayro. “Voor ons was het vooral belangrijk om overdag en ’s avonds droog en uit de wind te staan, zonder dat iemand er last van heeft. Dat is gelukt. Er komt verlichting bij en ook een prullenbak. Er is een parkeerplaats naast, dan kunnen ouders ook makkelijk even komen. De winkels zijn op fietsafstand, dat vonden we ook belangrijk. En het sportveldje naast de JOP is echt een goede toevoeging.”

Echt geluisterd

“Ik ben vooral heel blij dat de JOP er nu eindelijk staat”, zegt Jouke. “Juist doordat het traject zo lastig en langzaam is verlopen, hebben we er gezamenlijk heel goed over nagedacht, gedegen afspraken gemaakt en zijn we op deze bijzondere locatie terechtgekomen waar allerlei koppelingen te maken zijn tussen sport, school, WIJ en jongeren. We hebben als netwerkpartners uit de wijk goed samengewerkt en echt geluisterd naar de jongeren en de wijkbewoners. Dat is nou Wijkvernieuwing op z’n Gronings”, zegt Jouke. “Natuurlijk moeten we nu afwachten hoe het uitpakt. Ik hoop dat jongeren het als een plek ervaren waar ze zichzelf kunnen zijn.”

“Hier kunnen ze zonder begeleiding en al te veel toezicht, gewoon jongere zijn”, hoopt ook Twan. “Eerst gaan we er vanuit WIJ regelmatig kijken en jongeren naar de JOP verwijzen. Op het sportveldje kunnen we activiteiten aanbieden en misschien ook eens iets met het Alfa-college organiseren.”

“Ik hoop ook op onderlinge kruisbestuiving”, zegt Floor. “Ik ben vooral blij met de goede onderlinge samenwerking en daardoor het vertrouwen dat we elkaar ook vinden als het eens niet lekker loopt. Sowieso bespreken we ieder kwartaal met elkaar hoe het gaat. Ook staan de betrokken jongeren er heel open in. Als dit goed werkt, is het goed voor de jongeren, de wijk en uiteindelijk ook voor de school.”

Vier mensen drukken gezamenlijk op een rode knop waardoor confetti in de lucht schiet.
Opening door Karin Kienhuis (regiodirecteur Alfa-college), jongeren Ghinayro Perk en Yara Veen en wethouder Rik van Niejenhuis

Met de verrekijker

“Het zou mooi zijn als het voor iedereen prettig wordt”, zegt Gerlinde Vos (jeugdagent Basisteam Noord), sinds 2023 betrokken bij het project. “Dat jongeren netjes omgaan met de spullen en de rust bewaken, dat volwassenen ook een beetje toezicht houden en dat omwonenden er begrip voor hebben dat jongeren bij elkaar willen zijn. Het is een beetje geven en nemen.”

Verder is Gerlinde benieuwd welke jongeren erop afkomen. “Hopelijk wordt dit een plek voor de jeugd die soms overlast in de wijk veroorzaakt of heeft veroorzaakt. De groepjes jongeren veranderen trouwens steeds. Misschien komen er (ook) wel hele andere jongeren op af dan wij in beeld hebben. Dat is ook goed, want we zijn er ook voor degenen die niet voor overlast zorgen. Het politiebureau is trouwens vlakbij. Ik kan, bij wijze van spreken, met een verrekijker zien wie er zijn. We grappen al dat we kunnen roepen: ‘jongens, even wat zachter!’”

Witte vrouw in politieuniform met armen over elkaar, een glimlach en een paardenstaart.
Gerlinde Vos (jeugdagent Basisteam Noord)

We hebben als netwerkpartners uit de wijk goed samengewerkt en echt geluisterd naar de jongeren en de wijkbewoners

Jouke Werkmanprojectleider JOP gemeente Groningen

Hele goede plek

“Voor onze groep komt de JOP wat laat”, zegt Ghinayro. “Ik ben op school en aan het werk. Dus ik ga er niet meer hangen, maar wil er nog wel eens kijken. Ook om het een beetje in de gaten houden. Net als wij drie jaar geleden, hangen er jongeren in het winkelcentrum. Zij weten dat de JOP er nu is en gaan die, denk ik, goed gebruiken. Het is heel mooi dat de JOP er is gekomen, op uiteindelijk een hele goede plek. Echt goed voor de jongeren uit deze buurt, voor nu en in de toekomst.”

Witte man voetbalt met jongeren op een sportveldje.
Wethouder Rik van Niejenhuis

In sommige Groningse wijken gaat het niet goed. Bewoners hebben moeite om rond te komen, leven in een onveilige buurt, wonen in slechtere huizen, komen niet goed mee op school of het lukt ze niet om aan werk te komen. Dat vinden we onacceptabel. Daarom zetten we alles op alles om dit te verbeteren.